091119

publicerad den 2009-11-19 kl 11:10:38 i kategorin Mat&Bak l Kommentera (0)

Hej. Igår bakade jag bullar, och även om jag är världens klant och glömde bort tiden på båda plåtarna så att dom blev i stort sett brända, så är dom i grunden världens bästa. Så, ta del av receptet!

Ca 48 bullar
Deg
- 150 g smör
- 1-1½ dl socker
- 1 paket (50 g) jäst (röd)
- ½ tsk salt
- ca 14 dl mjöl
- 5 dl mjölk

Fyllning
- Valfri mängd smör
- Valfri mängd socker
- Valfri mängd vaniljsocker

Pensling
- 1 ägg
- Valfri mängd pärlsocker

1. Dela på jästen i en bunke och häll på sockret. Jästen och sockret kommer smälta ihop efter ett tag.

2. Smält smöret och häll sedan i mjölken i kastrullen. Blandningen ska vara ca 37 grader, inte mer för då kommer jästsvamparna dö och då kommer bullarna inte jäsa. Häll sedan i blandningen i bunken med jäst och socker. Blanda.

3. Häll i saltet och mjölet. Häll inte i allt mjöl på samma gång. Om man har för mycket mjöl blir bullarna torra. Spara minst 1 dl till utbakningen.

4. När det har blivit en lagom kletig deg, sätt över en bakduk och låt degen jäsa i ca 30 min. Om den inte har jäst, låt det stå tills den har jäst.

5. Lägg degen på bakbordet och knåda den i några minuter. Dela sedan på den och lägg ena halvan tillbaka i bunken. Kavla ut den andra. Smält valfri mängd smör och pensla på den utkavlade degen. Snåla inte! Häll sedan på mycket socker och vaniljsocker. Snåla inte här heller!

6. Rulla ihop degen till en rulle och skär sedan som om det var en rulltårta. Skär bitar som är ca 2 cm. Lägg varje bit i en bullform på en plåt. Försök få upp mitten av bullen lite så att bullarna inte blir helt platta. Lägg över en bakduk över plåten. Låt jäsa i ca 30 min. Gör samma sak med resten av degen. Glöm inte att sätta på ugnen! 250 grader!

7. När den har jäst, pensla på ägg på varje bulle. Häll sedan på pärlsocker. Sedan är det bara att skjutsa in den första plåten i ugnen! Ca 6 min brukar vara tillräckligt. Glöm absolut inte bort tiden! Då bränns dom...

8. Häll upp ett glas mjölk eller en kopp kaffe till dina nybakade bullar, ät. Ät upp alla 48 på en gång. Så, gå iväg och baka nu.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback